Kuruluş Yılı
14 Temmuz 1994


...

Kağıthane
Hacı Bektaş Velİ
Eğİtİm ve Kültür Vakfı

Kuruluş Tarihçesi

Kâğıthane Hacı Bektaş Veli Eğitim ve Kültür Derneği 14.07.1994 Tarihinde Resmi Kuruluşunu gerçekleştirmiştir. Dernek Kaya Arslan Başkanlığında 10 Kurucu üye tarafından Nurtepe Mah. İsmet Sokak No:10 Kâğıthane adresinde faaliyete başlamıştır. Aleviliğin yeni yeni metropollerde konuşulmaya başladığı bu yıllarda Kâğıthane halkının inançlı ve samimi yaklaşımı duyarlı vatandaşlarımızın katkılarıyla ilk altı ayını yapılanmak için büyük gayret sarf ederek önemli başarılar elde etmiştir. Derneğimizde halen devam eden faaliyetlerden her Perşembe Cem ibadeti, Semah ve Bağlama Kursları daha o günlerde başlamıştır. 25.12.1994 Tarihinde Başkanlık Görevini devralan Zeynal Şahan Başkanlığındaki Yönetim Kurulu aynı ilkeler doğrultusunda kararlıkla çalışmalarını devam ettirmiştir.

Resmi Kurumlarla yapılan temaslar sonucunda Kâğıthane’ye yakışır bir cemevi inşasına kısa zamanda başlatılması için alt yapı oluşturulup 20.02.1998 Tarihinde mevcut cemevi inşaatının temeli geniş halk katılımıyla yapılmıştır.

Bütün Alevilerin karşılaştığı Bürokratik engeller Kâğıthane cemevi için de yaşanmıştır. Ülkeyi yöneten siyasi erkelerin 25 milyona yaklaşan sayıları ile toplumun önemli bölümünü oluşturan vatandaşlık görevini eksiksiz yerine getirmede yarış halinde olan, üniter Devlet Temel İlkelerine yürekten bağlı Alevileri bugün de yok saymaya varan görmemezlikten gelme o günlerde bu günkünden daha ağır bir şekilde yaşanmıştır.

Özellikle Kâğıthane yerel yönetimlerinin cemevine yaklaşımları genel yönetimin bakış açısından daha katı olmuş ve girişimlerdeki engellemelerle her merhalede bizlere yaşatılmıştır. Bütün bu olumsuzluklara rağmen Kâğıthane cemevi Hak Muhammed Ali yolundan inancını Ehlibeyt'in nuru ışığında Ahmet Yesevi’lerin, Lokman perendelerin, Pir Hacı Bektaş-ı Veli’nin ve Pir Sultanların öğretisiyle toplumun aydınlanmasının Barış ve Huzur içerisinde yaşamasını ve gelecek kuşakların bu ışıktan feyz almalarını kararlılıkla sürdürmüştür ve bugünlere gelmesinde öncülük yapmıştır.

Bir taraftan inanç ve kültürle ilgili çalışmalar yaparken diğer taraftan Cem evi inşaatının bitirilmesi için maddi imkânlar dâhilinde çabalar sürdürülmüştür. İnşaatla ilgili yapılan harcamalar üyeler ve vatandaşların gönüllü bağışları ve yardımlarıyla karşılanmıştır. 20.02.1998 yılında mevcut binasına kavuşmuştur.

Haziran 2010 yılında 7 kurucu üye ile beraber Kâğıthane Hacı Bektaş Veli Eğitim Ve Kültür Derneği kurularak şubenin mal varlıkları devredilmiş. Faaliyetlerini bağımsız olarak sürdürmektedir. Derneğimiz Alevi Dernekler Federasyonun kurucularından olup faaliyetlerini federasyon bünyesinde devam etmiştir. Bir dönem federasyon başkanlığı derneğimiz tarafından icra edilmiştir. Haziran 2020 Tarihinde Alevi dernekler Federasyonundan ayrılarak faaliyetlerine bağımsız olarak devam etmiştir.

Nurtepe Cemevi 3000 metrekare arsa üzerine toplam 4000 metrekare kapalı alan olarak inşa edilmiştir. Her Perşembe akşamı hizmet cemleri Bayramlarda bayram cemleri, Muharrem ayı içerisinde Yas-ı Matem Cemleri, Hızır günleri Hızır Cemleri düzenli olarak yapılmakla birlikte değişik zamanlarda köy ve yöre Cemlerinin yapılabilmesi için talep halinde canların kullanımına hazır tutulmaktadır. 300 metrekarelik en modern sistemle donatılmış. 5.000 yemek kapasiteli modern mutfak 350 kişinin aynı anda yemek yiyebileceği yemekhanesi, yönetim odaları, kitap okuma salonu, kitap satış reyonu bulunmaktadır. Cemevi arsa tahsisi işlemleri resmi makamlar nezdinde sürdürülmektedir 3 katta yönetsel ve kültürel etkinliklerin yürütülebileceği odalar ve salonlar en üst katta cem meydanı bulunmaktadır.

Cemevimize ait 2011 model Volkswagen transporter marka hizmet aracı ve 2007 model Volkswagen marka cenaze arabası canlarımızın hizmetinde faal olarak tutulmaktadır. Kurumsal faaliyetleri yürütülmesinde din hizmetlerinin periyodik aksatılmaksızın sürdürülmesi temel amacı için dede, cemevi odası, sekreteri, bekçi, hizmetli kadroları ve ihtiyaç duyulduğunda hizmete çağrılan diğer elemanları ile hizmet yürütülmektedir. Derneğimizin amacı Anadolu insanın kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerine sahip çıkarak, bu değerleri bilimsel bir şekilde araştırmak, incelemek ve yaşatmak. Anadolu kültürünün en belirgin yansıması olan birlik, dayanışma, hoşgörü, Sevgi, barış ve kardeşlik ruhunu toplumda hâkim kurmaktadır.

Dernek yaptığı sosyal çalışmalar ile kültürel değerleri yaşatmayı, toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı, paylaşmayı eğitim, bilim, sağlık, inançsal faaliyetleri hedeflerken, insanlar arasındaki bağları güçlendirerek, bireysel, kurumsal ve toplumsal düzeyde ilişkiler kurarak dayanışmanın güçlenmesini hedeflemektedir. Bütün bu faaliyetlerini yerine getirerek katılımı artırmak örgütselliği yaygınlaştırmak güç ve eylem birliği sağlamak amacındadır. Başta dernek genel kurulu ve bu kurulun görevlendirdiği yönetim kurulu, kadın komisyonu ve gençlik komisyonu ile toplumun tüm katmanlarını faaliyetleri içine dâhil etmeyi amaç edinmiştir. Diğer inançsal kurum ve kuruluşlarla olan ilişkileri arzulanan boyutlara çıkarma çabaları da aralıksız sürdürülmekte gerekli özen gösterilmektedir. Alevi örgütlemesi içeresinde cemevimiz her zaman aktif görevler almıştır. Bugünde Anadolu Alevi Canlar Federasyonun kurucularından olup diğer bileşenlerle birlikte yolumuzun icrası için her türlü mücadeleyi çağdaş laik hukuk sistemi içerisinde devam etmektedir. 1994 Tarihinden itibaren Dernek olarak faaliyet gösteren cemevimiz 2022 Ağustos ayı itibari ile "Kağıthane Hacı Bektaş Veli Eğitim ve Kültür Vakfı"'na dönüşmüştür. Bundan sonra da bugüne kadar olduğu gibi aynı ilkeler ve değerler doğrultusunda Hak Muhammed Ali yolunda Alevi inancını doğru bir şekilde yaşamasını, yaşatılmasını ve gelecek kuşaklara aktırılmasını kendisine hedef olarak belirlemiştir.

Faaliyetler


1. İnançsal Faaliyetler,
2. Kültürel ve Sosyal Faaliyetler,
3. Eğitim Faaliyetleri,
4. Hizmet İçerikli Faaliyetler

1.

İnançsal Faalİyetler

Alevi İslam anlayışının temeli olan Tasavvuf özü doğrultusunda "Yol bir sürek bin bir" anlayışından hareketle ve toplumumuzu oluşturan bireylerin her bir bölümünün Anadolunun değişik yörelerinden farklı Ocaklara tabi insanlar olduğu gerçeğini unutmadan; İbadet, Erkan ve Birliği sağlamak amaçlanarak Alevi–Bektaşi Din Hizmetleri Başkanlığı Dedeler kurulunca belirlenen Erkan ve Ritüelleri de genelleyerek (periyodik) Perşembe akşamları düzenli olarak cem ibadeti, yöremiz Dedelerinin de katılımını sağlayarak yapılmaktadır. Cemlerde topluma ve özellikle geleceğimiz olan gençliğe Yol-Erkan–Sürek (mirasımız olarak) öğretisi verilmek amaçlanmaktadır.

Perşembe Cemleri yanı sıra Muharrem Cemi, Hızır Cemi, Bayram Cemi ve Nevruz Cemi yapılmakta ayrıca talepleri halinde yöre Cemlerinin yapılabilmesi için *meydan evi* sürekli hazır bulundurulmaktadır.

2.

Kültürel ve Sosyal Faalİyetler

Alevi yaşam şeklini hayata geçirme kültürünü yazılı kaynaklardan, farklılık ve çeşitlilikleri zenginlik sayarak, geliştirme geçmişini iyi kavramış geleceğe umut ve güvenle bakan nesiller için amaç ve gaye olmuştur. Cem sohbetleri / Ev sohbetleri temel öğretiyi şekillendirirken panel–seminer-gezi-ziyaret etkinliklere iştirak tiyatro-sinema–kitap okuma alışkanlığı edindirme vs. yollarla birikimlerimiz artırarak İnsan-ı Kâmil yolu açılmak amaçlanmaktadır.

3.

Eğİtİm Faalİyetlerİ


a) Bağlama – Semah Kursu,
b) Okuma - Yazma Kursu,
c) Yabancı Dil ( İngilizce ) Kursu,
d) Bilgisayar Kursu,
e) Ahşap Boyama, Boncuk Tasarımı ve Ebru Kursu,
f) Sağlık, Eğitim, Seminer ve Paneller,
g) Kitap, Kaset, CD vb. satış reyonu,
h) Kütüphane,
ı) Tiyatro, Drama, Diksiyon vb. eğitimlerini veriyoruz.

4.

Hİzmet İçerİklİ Faalİyetler


a) Cenaze Hizmetleri,
b) Sağlık Taramaları Hizmetleri vb.

Faaliyetlerden Örnekler

Etkİnlİklere İştİrakler


a) Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri,
b) Abdal Musa Anma Törenleri,
c) Barış’a Semah Dönenler,
d) Muharrem Ayı İçinde Mahalli Türbe Ziyaretleri,
e) Muharrem Lokma Etkinlikleri,
f) Çanakkale Şehitlik Ziyareti ve
g) Anıtkabir Ziyareti ( Atamıza Saygı ) vb.

Yatırımlarımız

Fiziksel yapılandırmamızı tamamladıktan sonra bağış ve faaliyetlerden elde ettiğimiz gelirden Nevşehir - Hacı Bektaş ilçesinden Hünkâr’ın türbesine yakın 1000 metrekarelik Hizmet ve Cemevi yapmak üzere Kâğıthane Hacı Bektaş Veli Eğitim ve Kültür Vakfı adına tapulu gayrimenkul alınmıştır.